Nieuws

Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

Hoge mastverlichting aangestuurd vanaf de grond

11 september 2020

Ook de hoge mastverlichting, denk maar aan arena’s, sportvelden, luchthavens en parkeerterreinen, schakelt over op ledverlichting. Delta Electronics, wereldwijd marktleider in elektrische voedingen, geeft deze omschakeling een duwtje in de rug met een speciale led-driver die een betrouwbare en efficiënte verlichting garandeert zonder daarbij grote hoogtes te moeten trotseren.

Kijk rond sportvelden, op luchthavens en op grote parkings en je zal zien dat de verlichting ervan traditioneel vanop hoge masten gebeurt. De grote hoogte heeft zo zijn voordelen maar brengt uiteraard ook de nodige voorwaarden met zich mee. Aangezien de ruimte voor verlichting en bijbehorende accessoires beperkt is, moet dus alles zo compact mogelijk worden gemaakt, zonder aan technische capaciteiten in te boeten. “Onze nieuwe EUCO Arena Sport serie biedt verlichtingsfabrikanten een duurzame en onderhoudsvriendelijke oplossing om tal van projecten in de meest veeleisende omstandigheden van betrouwbare drivers te voorzien”, aldus Tim Lee, Vice President van de EMEA-regio van Delta Electronics. “Groot voordeel: de driver moet niet per se mee bovenaan de mast geplaatst te worden!”

Afstand overbruggen

“Tijdens de ontwikkeling van de drivers lag onze focus op gebruik rond de sportvelden”, legt Delta uit. “Dat neemt uiteraard niet weg dat ze perfect inzetbaar zijn voor de verlichting van elk groot oppervlak. Het is bij de drivers uit deze reeks niet langer nodig dat ze vlakbij de armaturen worden geïnstalleerd, niet langer mee bovenin de masten dus. Drivers uit de EUCO Arena Sport reeks kunnen tot 200 meter van de armaturen vandaan worden geplaatst. Dit is zeker voldoende afstand om ze, bijvoorbeeld, te centraliseren in een technische ruimte. Het maakt het onderhoud ervan zo veel eenvoudiger. In plaats van een hoogtewerker te moeten huren, eventueel met personeel erbij, kan iedereen het nu zelf. Een besparing van formaat!” Het apart van elkaar installeren van verlichting en drivers betekent dat kabels en connectoren nodig zijn om de verbinding te maken. “En die hebben we bij A&C Solutions beschikbaar”, voegt Jan Van Dijck, sales manager bij A&C Solutions, toe. A&C Solutions is de distributeur van het volledige gamma aan power supplies van Delta Electronics in de Benelux. Naast de led-driver zelf zorgt A&C Solutions ook voor passende, waterdichte connectoren van A-merk Techno en maatwerk kabelsets om de afstand tussen mast en driver te overbruggen.

Sport op tv

Bij de ontwikkeling van de EUCO Arena Sport serie legde Delta, zoals de naam van de reeks al prijsgeeft, vooral de aandacht bij de sporttoepassingen. “Qua technische eigenschappen zijn daar een aantal extra parameters om mee rekening te houden, zeker wanneer de (sport)evenementen op televisie worden getoond”, benadrukt de fabrikant. “Zo zijn de verlichtingsniveaus aanpasbaar van 0,1% tot 100% en zorgen de drivers voor een zeer lage typische piek-piek stroomrimpel. Deze ligt lager dan 1% wat een zeer belangrijke troef is wanneer televisie-uitzendingen mee in het verhaal zitten. Stroomrimpels veroorzaken immers flikkering en verstoren zo de uitzendingen. Daarnaast zijn de drivers uitgerust met stevige koellichamen die zorgen voor een groter contactoppervlak met de ondergrond en dus een efficiënte passieve koeling.” De sterke eigenschappen van de nieuwe driverreeks gaf reeds de doorslag bij een aantal projecten in verschillende Europese steden en gemeenten. Zo maakte verlichtingsfabrikant Buck Lighting bijvoorbeeld gebruik van de drivers bij de verlichting van een sportveld in een Oostenrijkse gemeente.

De EUCO Arena Sport Led-drivers zijn direct leverbaar via A&C Solutions in twee versies (eentje voor DALI 2-besturingsinterfaces en eentje voor RDM/DMX). Het maximale uitgangsvermogen is steeds 1500 W (drie kanalen van 500 W) en de maximale uitgangsstroom is standaard 1400 mA.

Voor meer informatie over de EUCO Arena Sport serie, contacteer onze LED driver specialisten via chat of mail of

Download de technische specs hier