Nieuws

Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

Transparantie in IP klassen voor de food industrie

01 augustus 2018

De één gebruikt IP69K, de ander IP69. Ergens anders zien we IP66/IP69. Wat is nu eigenlijk het verschil? aan welke eisen voldoen connectoren die getest zijn volgens deze verschillende IP klassen?

Dit zijn allemaal vragen die voor elk bedrijf actief in de voedselverwerkende industrie van belang zijn. Toch merken we dat er vanuit de markt verschillende antwoorden komen. Voor u als producent in de voedselverwerkende industrie is het belangrijk dat we één en dezelfde taal spreken. Daarom zetten we graag een en ander voor u op een rijtje. Hopelijk biedt het enige verheldering en helpt het u in de toekomst gegronde keuzes te maken.

Het verschil tussen IP69 en IP69K

Om te beginnen associëren velen onder u de IP69K beschermingsklasse met de food industrie. Gek genoeg is deze klasse in eerste instantie afkomstig van een Duitse norm (DIN 40050-9) speciaal ontwikkelt voor de automotive industrie. Hier diende de norm ter bescherming van voertuigen die regelmatig vanop korte afstand een hogedruk reiniging moesten ondergaan bij 80°C. Pas veel later is de norm ook overgewaaid naar andere industrieën waar dit ook van toepassing was.

Internationaal gezien zegt de DIN 40050-9 norm echter weinig. Toch werd IP69K ook vaak in ons land als vereiste gebruikt omdat de huidige Europese norm IEC 60529 tot voor 2013 nog geen equivalent bood. Sinds deze tijd voorziet de IEC 60529 norm in een klasse die volgens identieke tests werkt, namelijk de IP69.

Ondertussen zijn de meeste Europese bedrijven in hun communicatie overgeschakeld op het gebruik van IP69. Voor de uitrusting van uw machine maakt het echter niet uit of uw connector nu IP69 (volgens IEC 60529) of IP69K (volgens DIN 40050-9) getest is. Ze zijn beiden effectief bestand tegen stof of vuil en warm water onder hoge druk.

Gecombineerde IP klassen  

Connectoren die naast IP69 ook IP66 getest zijn, bieden tevens weerstand tegen water dat op langere afstand onder verhoogde druk wordt gespoten.

We merken dat er in de food industrie vaak gevraagd wordt naar connectoren die zowel op korte als op lange afstand bestand zijn tegen hoge druk reiniging. Voor sommige toepassingen is het daarnaast noodzakelijk om met connectoren te werken die een IP67 bescherming bieden. Dit komt doordat connectoren in bepaalde productieprocessen geheel of gedeeltelijk onder water komen te staan gedurende een langere tijd.

De testen die elektrische componenten moeten ondergaan om te bewijzen dat ze bestand zijn tegen hogedruk reiniging, gebeuren onder de volgende omstandigheden: 

IP klasse

IP69(K)

IP66

Testduur

30 seconden in elk van de 4 hoeken (0°, 30°, 60° en 90°)

3 minuten vanuit elke richting

Watervolume

14-16 liter per minuut

100 liter per minuut via een straalpijp van Ø 12,5 mm

Druk

8.000-1.000 kPa

100 kPa

Afstand

10-15 cm

2,5 – 3 meter

Water temperatuur

+(80+-5)°C

-

Binnen de foodindustrie werkt A&C Solutions met de T-type Hygienic kunststof connectoren (ECOLAB getest) van van Ilme en RVS connectoren type AISI 316L van Hummel.  Beide connector reeksen voldoen aan alle marktgerichte eisen en bieden respectievelijk een IP66/IP69 en IP67/IP69 bescherming. Ze zijn daarmee volledig uitgerust voor gebruik in en rondom het spatgebied van een machinepark.