Nieuws

Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

Hoe helpen connectoren u de weg naar Industry 5.0 in te slaan?

19 april 2019

Automatisatie en personalisatie in één

Industry 4.0 is nog niet verteerd en toch lonken we met z’n allen alvast voorzichtig naar Industry 5.0 en vragen ons af welke beweging dit in gang zal zetten. De meningen hierover lopen uiteen. Toch valt er zeker een rode draad te bespeuren. Industry 5.0 gooit het roer helemaal om als het gaat om de focus of change. Waar Industrie 4.0 vooral draait om een intelligente en kost efficiëntere productieketen, de interne organisatie dus, zal Industry 5.0 volledig in het teken staan van personalisatie, de klant. Geautomatiseerde maatwerkprocessen en producten voor iedere klant. Automatisatie en personalisatie in één dus.

Verhogen van customer experience

Industry 4.0 heeft de klant in zekere zin wat uit het oog verloren. Aan de andere kant kunnen we stellen dat het juist de weg vrij heeft gemaakt voor Industry 5.0. Door de investeringen in automatisatie van productieprocessen en interconnectiviteit van machines zijn fabrikanten nu veel beter in staat om op maat te produceren. De verworven efficiëntie in hun productie processen laat nu meer flexibiliteit toe.

Concreet betekent dit dat het hand in hand gaan van beiden ervoor zorgt dat machinebouwers in de toekomst exact volgens de wensen van de klant kunnen produceren zonder extra kosten of vertraging op de levering. Met als vooropgesteld doel om de customer experience te verhogen.  

Flexibiliteit en modulair design succesbepalend

In de automotive industry is personalisatie al een tijdje een hot topic en laten voorlopers zoals Mini en Audi zien hoe het mogelijk is om een complex productiesysteem te beheersen dat uitgebreide keuzemogelijkheden biedt op basis van individuele wensen van klanten.

Ook fabrikanten en toeleveranciers van componenten zoals connectoren en power supplies zullen hun bijdrage moeten leveren om tegemoet te komen aan de personalisatie shift in Industry 5.0. Als distributeur zien we vooral dat flexibiliteit en modulair design hierbij het succes bepalen.

Industry 5.0 benadering van Hummel en Ilme

A&C Solutions werkt met fabrikanten van industriële connectoren die zich elk op hun eigen manier klaarstomen voor het 5.0 tijdperk.  Onze Duitse fabrikant Hummel zet met zijn robuuste M16, M23 en M40 connectoren alles in op modulair design om zo de all-round genius te worden op het gebied van industriële connectoren. Zo zijn bijvoorbeeld alle Hummel behuizingen combineerbaar met tal van inserts. Voor klanten betekent dit dat elk denkbaar aantal contacten kan worden aangemaakt met slechts één type connector als basis.

Eindeloze keuzevrijheid

Een mooi voorbeeld hiervan is de succesvolle M23 serie. Hummel biedt connector oplossingen voor zowel signaal, power als industrial Ethernet. Maar ook hybride connectoren met een combinatie van power, data en Ethernet of een combinatie van PoE om data aan hoge (gigabit) snelheden te kunnen transporteren.

Alleen al voor toepassingen in het signaalsegment zijn er in totaal 26 modellen voor verschillende typen connectoren. Deze kunnen op hun beurt ook worden uitgerust met tien verschillende inserts. Daarnaast zijn mannelijke- en vrouwelijke connectoren ook allemaal uitwisselbaar. Dit geeft de klant natuurlijk een eindeloze keuzevrijheid.

Speedtec uitwisselbaar

De flexibiliteit trekt Hummel ook door naar de connectiviteit van hun connectoren. Binnen het eigen merk biedt Hummel zowel schroefconnectoren als connectoren met het gepatenteerde, quick release TWILOCK vergrendelingssysteem. En daarbuiten is een groot deel van de M23 en M40 signaal en power connectoren perfect uitwisselbaar met het alombekende Speedtec locking systeem, door Hummel aangegeven als TWILOCK-S.

Open connectorsysteem Ilme MIXO

Onze fabrikant Ilme, die productontwikkeling vooral initieert vanuit markt en klantbehoeftes, speelt ook steeds meer in op personalisatiemogelijkheden voor de klant. Het modulaire systeem MIXO is hier het resultaat van. Dit open connectorsysteem van meer dan 40 modules biedt de klant de mogelijkheid om met de Ilme behuizing naar keuze zijn connector op maat samen te stellen. De klant kan tot 6 modules power, (optisch) signaal, datatransmissie en lucht samenvoegen tot één Ilme connector. Dit gebeurt eenvoudig en snel. De modules worden zij aan zij gerangschikt om één geheel blok te vormen. Dit blok wordt vervolgens in een metalen frame geplaatst en vergrendeld met speciale lipjes. Dan wordt de connector in de behuizing geplaatst. Een productie technisch eenvoudige oplossing voor Ilme met als resultaat een op maat gesneden, hoogwaardige, robuuste connector voor iedere veeleisende toepassing.

Marktgerichte benadering van fabrikant en distributeur staat centraal

Het is goed om te zien dat de weg die A-merk fabrikanten als Hummel en Ilme inslaan duidelijk aansluit bij de next-level ontwikkeling van de industrie. De basis staat er. Nu blijft het belangrijk om de aansluiting met de markt en de klanten goed in het oog te houden zodat de uitbouw van dergelijke modulaire systemen daadwerkelijk gebeurt vanuit de noden van de klant. En dit is nu juist de rol die voor ons als distributeur is weggelegd. En daar gaan wij alvast ons uiterste best voor doen.

Wenst u graag advies over welke industriële connectoren volledig op maat zijn voor uw toepassing?

Neem contact op met onze markspecialisten