Nieuws

Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

A&C Solutions zorgt voor aangepaste connectoren voor de sproeizone

23 juni 2016

Bij het ontwerpen van connectoren voor de Food industrie houden veel fabrikanten rekening met de EN 1672-2 norm. Deze norm behandelt gevaren die zich bij machines kunnen voordoen en waar technische specificaties voor worden geschreven. Een van de belangrijke uitgangspunten van deze norm gaat over de 3 verschillende gebieden waar de machine zich bevindt:

  • Het voedselbereidingsgebied
  • Het spatgebied/sproeizone
  • Het niet-voedselbereidingsgebied

Afhankelijk van het gebied waar de connector aangesloten wordt, gelden er strenge of minder strenge regels. In het voedselbereidingsgebied moet de behuizingsoppervlakte uiterst glad, doorlopend of afgedicht zijn zodat er geen voedseldelen achter kunnen blijven steken.

De sproeizone

In de sproeizone daarentegen zijn de technische eisen ten aanzien van de oppervlakte afwerking en ruwheid van de behuizing minder streng omdat het niet direct in aanraking komt met voedsel.

  • Wat wel belangrijk is in de sproeizone is dat het behuizingsmateriaal van een connector duurzaam is en bestand tegen agressieve reinigings- en desinfecteringsmiddelen. Dit wordt doorgaans uitvoerig getest door ECOLAB.
  • Daarnaast moeten behuizingen ook corrosiebestendig, niet toxisch en niet absorberend zijn.
  • Makkelijk verliesbare onderdelen moeten in het blauw uitgevoerd zijn zodat ze makkelijk herkenbaar zijn

Binnen de foodindustrie werkt A&C Solutions met de T-type Hygienic kunststof connectoren (ECOLAB getest) van van Ilme en RVS connectoren type AISI 316L van Hummel.  Beide connector reeksen voldoen aan alle bovengenoemde eisen en bieden respectievelijk een IP66/IP69 en IP67/IP69 bescherming. Ze zijn daarmee volledig uitgerust voor gebruik in en rondom de sproeizone van een machinepark.

Welke food connector past het best binnen uw sproeizone?

Merk

Ilme

Hummel

Soort connector

Rechthoekig

Rond

Materiaal

Kunststof

RVS

Afmetingen

size 44.27, 57.27, 77.27,104.27

M16, M23, M27 en M40

Aantal polen

6 - 108

3 - 28

Aansluittechniek

Veerklem, schroeven, krimpen

Krimpen, solderen

Vergrendeling

Snelkoppeling

Schroefverbinding

Ilme food connectoren bieden een voordelig alternatief voor RVS en zijn enorm veelzijdig in afmeting, poolaantal en aansluittechniek. Aan de andere kant zijn er de RVS connectoren van Hummel. Deze zijn compacter en bieden meer contacten op een kleinere oppervlakte. Welke connector uw voorkeur geniet, hangt natuurlijk af van uw toepassingsvereisten en welke criteria voor u doorwegen. Aan u de keuze. Uiteraard staat A&C Solutions klaar om u hierin bij te staan!