Nieuws

Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

IP68-classificatie, wat houdt dat in?

05 april 2019

Efficiëntie was vroeger de enige motivatie om voor ledverlichting te kiezen. Vandaag is dat wel anders. Ledverlichting heeft een enorme sprong voorwaarts gemaakt en is, ook in vele buitenomgevingen, een ware moodmaker geworden. De vele mogelijke outdoor-toepassingen maken dat de vraag naar IP68-connectoren eveneens in de lift zit. A&C Solutions, specialist in deze materie, wil klaarheid scheppen rond dit thema.

Tekst: Tom Rampelbergh Beeld: A&C Solutions, Techno

Wat is IP68? Opzoekwerk leert ons dat met IP68 bedoeld wordt dat het product stofvrij is (aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is, volledige bescherming tegen stof) en ook waterdicht (blijft bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden). Daar wringt echter het schoentje. Veel mensen denken immers dat dankzij de IP68-aanduiding een product, bijvoorbeeld een connector, volledig waterdicht is ongeacht de diepte en tijd onder water. Niets is minder waar. “De verbazing is groot wanneer mensen een connector na een tijdje terug uit het water halen”, aldus Maarten Voermans van A&C Solutions, distributeur van connectoren en drivers. “Ze ontdekken dat er toch water in zit of dat corrosie is ontstaan in de connector.”

IP68-beschermingsgraad

Voermans: “Veel armaturen in buitenverlichtingstoepassingen verkeren in omstandigheden waar temperatuur- en drukverschillen tussen de binnen- en buitenkant van een armatuur een rol spelen. Door de capillaire werking ontstaat er vaak een opeenhoping van vocht in de kabel waardoor de elektrische werking van de armatuur gevaar loopt. Ventilatie kan dit oplossen maar dat is niet altijd mogelijk vanwege de ruimte of de omstandigheden (water/vervuiling).”

Omstandigheden zijn in grote mate bepalend voor de garantie van een waterdichte verbinding. Net daarom nuanceert de IP68-beschermingsgraad ook duidelijk dat de omstandigheden waarin de toepassing kan functioneren gespecificeerd worden door de fabrikant. Voermans: “Met andere woorden, bij IP68 komen de fabrikant en de klant overeen wat er getest moet worden, hoe lang en op welke diepte.”

Specialistenwerk

A&C Solutions onderstreept het belang van een duidelijke samenwerking tussen klant, fabrikant en henzelf. “Met de producten van het Italiaanse Techno hebben we echte toppers qua IP68-connectoren in huis”, aldus Voermans. “In hun fabriek in Guanzate werkt dagelijks een team van engineers aan nieuwe technologieën omtrent verbindingen. Hun connectoren worden ook uitvoerig getest in een speciaal ingericht laboratorium. Hier simuleren ze, in samenspraak met de klant, de situatie van een project. De connectoren worden zo een bepaalde periode getest om te zien of ze voldoen aan de gestelde eisen van de klant.”

Techno xDRY

De Techno xDRY reeks is een mooi voorbeeld van hoe het belang van R&D en het zichzelf uitdagen kan leiden tot een waterdicht product. De xDRY reeks is een serie IP68 waterproof plug & socket, junction en tube connectoren. Voermans: “Het bijzondere aan de reeks is de toevoeging van een speciaal anti-condensblok (barrier) dat ervoor zorgt dat vochtcondensatie, ontstaan door de hierboven genoemde capillaire werking, geen kans meer krijgt om via de kabel door de connector binnen te dringen. Dit verzekert de functionaliteit van de toepassing en alle elektrische en elektronische componenten, wat dan weer een positief effect heeft op de kwaliteit van de kabelconnector en de langdurige betrouwbaarheid van de toepassing. De xDRY reeks van Techno wordt vooral ingezet bij installaties waarbij er een risico bestaat dat vocht via de kabel in een armatuur terechtkomt. We zien dat meer en meer klanten willen voorkomen dat hun kostbare armaturen schade oplopen door de capillaire werking in de kabel en dus ook willen voorkomen dat ze dure service-uren moeten regelen.”

Benieuwd welke IP68 connectoren van Techno het best aansluiten op uw toepassing?

Check de Techno productfinder

Wenst u graag advies op maat?

Contacteer onze marktspecialisten

Inschrijving nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?
Schrijf je dan hieronder in