Nieuws

Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

A&C Solutions viert 15-jarig bestaan in volle expansie en met ambitieuze doelen voor de toekomst

10 mei 2023

Het was de lente van 2008, vlak voor de financiële crisis, dat Franky Vanlerberghe, een elektronica man in hart en nieren, een markt zag voor een niche speler in de distributie van connectoren en kabelsets aan bedrijven in de industriële automatisering. Hij besloot om zijn kansen te wagen vanuit zijn zolder in het Kempense Minderhout. Eerst als eenmanszaak en een jaar later trad voormalig collega en schoonbroer Maarten Voermans toe en was de start van de besloten vennootschap A&C Solutions een feit.

“De eerste jaren moesten we onze naam vestigen en het vertrouwen winnen van zowel leveranciers als klanten in de Benelux”, herinnert Franky zich. “Het was pas in 2012, toen wereldspeler in lithografietechnologie ASML klant werd bij A&C Solutions, dat het echt begon te lopen. We raakten steviger verankerd in de industriële automatiseringsindustrie en later ook in de LED-verlichtingsmarkt.”

De opkomst van de E-mobility markt

In 2014 ontmoette A&C Solutions Chinese fabrikant van e-bike connectoren Higo. Twee specialisten met een passie voor connectoren ontdekten dat ze dezelfde filosofie deelden: het aanbieden van kwalitatieve, innovatieve connectoren op maat van elke klant. A&C Solutions stortte zich op de E-mobility markt en werd de exclusieve B2B-partner voor Higo-connectoren in Europa.

Op dat moment waren veel fabrikanten in de fietswereld nog wat onwetend als het ging over de succesvolle integratie van e-bike connectoren in hun nieuwe, afgelijnde fietsmodellen. “Het was een totaal andere wereld voor velen onder hen en het toeval wilde dat dit juist onze expertise was”, licht Kristof Van Wetering, productmanager bij A&C Solutions toe.

“De focus van Higo op continue innovatie van signaal-, batterij- en motorconnectoren voor het complete e-bike systeem samen met ons team van connectorspecialisten in Europa bleek een schot in de roos .”

Uitbreiding productaanbod met power supplies

Naast marktuitbreiding kijkt A&C Solutions vanaf dan ook verder hoe ze binnen deze markten hun positie kunnen verstevigen bij klanten. Dit gebeurt in 2017 door het productaanbod binnen de Electronics & Automation markt te verruimen met elektrische voedingen, een specialisatie waar Sales Manager Jan Van Dijck een ruime achtergrond in heeft. “Vooral bij nieuwe klanten werden we door de opname van voedingen in ons assortiment eerder betrokken in het design proces en konden we daardoor een volwaardigere rol als adviseur en leverancier spelen”, motiveert Jan de keuze. “Door de samenwerking met wereldspeler Delta met eindeloze power supply mogelijkheden van mainstream tot maatwerk en nichespeler Nextys ligt de markt aan onze voeten”.

De weg naar succes

A&C Solutions viert dit jaar zijn 15e verjaardag en blikt terug op de weg die het heeft afgelegd om de internationale speler in connectoren en voedingen van nu te worden. “Natuurlijk was de connector expertise van ons team het begin van ons succes. Maar door de jaren heen heb ik ook geleerd dat onze vertrouwde partnerships met klanten, dichtbij hun noden blijven staan en het kunnen ontwikkelen van oplossingen op maat met directe beschikbaarheid uit voorraad echt het verschil hebben gemaakt”, blikt Franky terug.

Duurzame uitbreiding

Voor de toekomst wil A&C Solutions verder bouwen op deze vertrouwde partnerships en voorziet het bedrijf een nog grotere rol als voorraadbeheerder. Daarom heeft het onlangs de magazijnfaciliteiten bijna verdubbeld tot 1000 m2. “Snel kunnen inspelen op de vraag in de markt van onze klanten is voor ons essentieel. Meer ruimte voor hardlopers en klantspecifieke voorraad stelt ons in staat om onze directe verzendingen binnen 24 uur na ontvangst van de bestelling te vergroten”, legt Claire Schepens, customer service manager bij A&C Solutions, uit.

Deze uitbreidingsplannen gaan hand in hand met de ambities van A&C Solutions om zich in te zetten voor een betere toekomstige omgeving en om de toeleveringsketen transparanter te maken. Naast het duurzaam gebouwde pand heeft A&C Solutions ook het ISO 14001 EMS geïmplementeerd en neemt het deel aan het VCDO charter van VOKA om de SDG doelstellingen van de VN te integreren in het dagelijkse beleid. Franky: “We zijn ervan overtuigd dat als we doorheen de supply chain samenwerken op vlak van duurzaamheid, we echt een verschil kunnen maken. Deel uitmaken van het digitale supply chain-platform Sustainabill helpt ons en onze klanten om duidelijke inzichten te verkrijgen en triggert ons elke keer om te zoeken naar manieren om onze duurzame initiatieven naar de toekomst te intensiveren.”

Digitalisering is onze toekomst

Digitalisering is het volgende topic op de agenda van A&C Solutions. Jan: “We zijn ervan overtuigd dat we onze klanten in de toekomst nog beter van dienst kunnen zijn door ze direct en real-time inzicht te geven in bestellingen, statussen en beschikbare voorraad. Daarom zijn we van plan om in de nabije toekomst een digitaal platform te creëren met geïntegreerde webshop en klantenportaal.”

Op deze manier wil A&C Solutions de partner zijn die niet alleen connectoren en power supply oplossingen afstemt op de noden van de klant, maar ook zijn werking volledig kan laten aansluiten op de operationele, dagelijkse business van de klant. “Daar gaan we de komende 15 jaar voor”, besluit Jan lachend.

Zo vierde het A&C Solutions team zijn 15de verjaardag